Ga direct naar inhoud

19e eeuws schip gevonden bij Texel

Nordlyset duikers
20 november 2018

Op 18 december 1877 verging voor de kust van Texel het schip de SS Nordlyset. De Deense tweecilinder was beladen met graan onderweg van Riga naar Antwerpen, maar belandde in een hevige storm en kapseisde ter hoogte van het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. In een poging de bemanning te redden voer de reddingsbrigade van Den Helder uit met de roeireddingsboot, maar kwam uiteindelijk zelf in moeilijkheden. Nadat de bemanning aan boord van de reddingsboot was genomen werden ze door een achteroplopende golf omgegooid. Negen man verdronk, waaronder twee reddingswerkers. Voor Dirk Stein van de reddingsbrigade was dit zijn eerste, en zijn laatste tocht als schipper.

141 jaar later, in de zomer van 2018, ontdekten duikers van duikvereniging Northseadivers het schip. In eerste instantie dachten de duikers dat het ging om de Mary Emma, een houten schoener die was vergaan in 1885, maar algauw werd duidelijk dat hier het om een stoomschip ging. Nadat op 6 oktober de scheepsbel werd gevonden werd duidelijk dat ze de Nordlyset hadden gevonden.

De vondst was voor zowel KNRM Den Helder als voor rederij Norden (die nog steeds in bedrijf is) een emotionele ontdekking. Een van de overleden bemanningsleden was Daniel Wright, die betrokken was bij de oprichting van de Deense rederij.

Het duikteam dat het wrak heeft gevonden duikt regelmatig naar wrakken, en heeft met steun van de RCE een cursus nautische archeologie gevolgd. De duikers van Northseadivers hebben de bel overgedragen aan het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers. De bel wordt onderdeel van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het museum, ‘Gezonken Reddingen’, die in 2019 wordt geopend. Na de tentoonstelling wordt de bel teruggegeven aan de rederij.

Bronnen: DS NordenKNRM Den HelderArchis 3

Afbeelding: Filmpje