Opgravingen bij de Middenweg, Heerhugowaard

Nieuwsbericht Middenweg HHW
8 maart 2017

Karrensporen van 400 jaar oud in Heerhugowaard

In 2018 gaat de Middenweg compleet op de schop. Voorafgaand aan de reconstructie van deze historische weg, wordt archeologisch onderzoek gedaan, dat begeleid wordt door onze regio-archeoloog Ceciel. Locaties van bebouwing uit de 17e eeuw en later zijn bekend en we kennen verhalen over het leven van de bewoners, maar niet zoveel over de weg zelf. Voor het eerst wordt zorgvuldig de biografie van de Middenweg onderzocht. Onder het asfalt liggen de wegverhardingen en karrensporen opgestapeld, die teruggaan tot de allereerste fase van de weg.

Begin maart groef RAAP Archeologisch Adviesbureau twee proefsleuven. Deze dwarsprofielen geven inzicht in de opbouw en het historisch gebruik van de weg. Op het 17e-eeuwse wegniveau (op circa 70 cm onder het huidige asfalt) werden karrensporen en een takkenfundering gevonden.

Op 21 maart vertelt Ceciel het verhaal van het onderzoek aan geïnteresseerden tijdens een avondlezing in de bibliotheek van Heerhugowaard (link naar www.bibliotheekkennemerwaard.nl). Dat doet zij samen met Anita van Breugel die alles weet over de oude stolpen langs de Middenweg.

Artikel Noord-Hollands Dagblad, 2 maar 2017